top of page

Gruppearbejde  pæd som fag - Maria kap. 8.3 af Per Fibæk Laursen

Vi skal undervise jer i det spændingsfelt der ligger mellem teori og praksis indenfor lærerprofessionen, samt hvorfor det eksisterer netop her og hvad vi i givet fald kan gøre ved det.

- Vi ser problemet eller spændingsfeltet ved at mange studerende eller nyuddannede lærere ikke kan forbinde den teori de har fået med sig fra deres uddannelse med den virkelighed de møder i praksissituationen.

- Der er altså for stort et spring mellem de idealer, teorien giver, og de selvfølgelig gerne vil leve op til og de betingelser de møder ude på selve skolen.

- Dette medfører at mange studerende eller nyuddannede falder fra eller siger op.

- Per Fibæk mener så at grunden til at vi føler der er så stort et spring mellem teorien og praksis er at vi har en common sense opfattelse af hvad de to begreber betyder og hermed også hvordan forholdet skal være mellem dem.

- Per Fibæk giver et eksempel med de tekniske fag og de sundhedsfaglige fag. Her ses teorien og anvendes teorien som værktøj eller egentlig anvisninger af hvordan man løser de praktiske problemer fx i et hus eller ved en operation (mesterlærer).

- Men ved andre fagområder er det anderledes og har de har derfor andre relationer mellem teori og praksis. Her nævnes kunstfagene som jo ikke anvender teori som værktøj når de skal skabe nye kunstværker, beskueren bruger dog værktøjerne til at fortolke kunstværkerne.

- Her stiller Per Fibæk så spørgsmålet om det samme forhold kan findes i pædagogikken. Altså at man i det praktiske skaber et kunstværk (noget der skabes imellem lærer og elever i fællesskab) som teorien så skal forsøge at forstå og fortolke.


 

Gruppearbejde pæd. som fag - Teori og praksis s. 569....

Hvad kan man gøre ved at der er et prblem i vores profession mellem at forene teori med praksis?

- Pædagogisk praksis det er:
Vi opdrager, underviser, drager omsorg, instruere, leder børn og unge, tilrettelægger læringsmiljøer, organisere studie kredse, vejleder og meget mere .

- Pædagogisk teori det er:
Refleksioner, tanker, forestillinger.
Vi gør os tanker om hvordan det bør eller burde være. Vi vurdere løbende og justere vores handlinger.

- Piaget 1896-1980 schweitzisk udviklingspsykolog
- Wygotsky 1896-1934 russisk
- Dewey 1859-1952 amerikansk filosof pædagog, sociolog og samfundskritikker
- Klafki 1927-  70erne - 80erne KRITISK_KONSTRUKTIV udgangspunkt i den tyske åndsvidenskabelige pædagogik - han har løbende om- og videreudviklet  helt op til idag KRITISK - KoNSTRUKTIV didaktik.
Som er at han integrerede åndsvidenskabelig metode med andre tilgange som fx. emperiske metode
og
kritiske metoder som fx at at give børn og unge mulighed for selvbestemmelse, medbestemmelse og solidaritet - kort sagt demokrati
Konstuktivt for ikke at fastlåses i en bestemt "rigtig pædagogik".
Habermas 1929- Tysk filosof og sociolog indenfor kritisk teori.
Bourdieu 1930-2002 fransk sociolog Lagde vægt på praksis
For at undgå at teorien kan udnyttes af de ressource stærke er det vigtigt med fokus på den kritiske konstriktive for ikke at fastholde mennesket i en bestemt habitus(samfundslag)

-427-347 f.kr. Platon og de efterfølgende 2000 år Teorien interessant og ikke praksis - de kendte ikke noget videre til praksis og dem der var praktikkere var ligeglad og kendte ikke noget til teorien

1600 tallet Comenius 1592-1670 Ville udvikle en sammenhængende didaktisk teori
"DEN FULDSTÆNDIGE KUNST AT LÆRE ALT"
Det var især en ny tilgang ift didaktikken fordi det skulle hjælpe degnene med at undervise børnene. Han lagde vægt på praksis fremfor terperi ved fx. sprog læring.

- 1791 den første læreruddannelse åbnede i Danmark
At kigge på deres lærer og efterligne dem sammen med deres teori
- 1966 Ny lov om læreruddannelsen.
Idealet blev at lærerne på baggrund af deres viden fra psykologi, pædagogik og didaktik selv kunne planlægge og tilrettelægge en rationel undervisning uafhængig af traditioner og vaner.

Helt frem til 1970 spiller Roussou (1762) en stor rolle i faget pædagogik.
Hvirfor gjorde ingen oprør? Måske fordi man dengang tog skylden på sig selv hvorimod man idag giver uddannelsen, teorien skylden for det der ikke fungere.

2013 Alexander von Oettingen - Uden et kritisk blik på pædagogikken bliver den enten ligegyldig eller misbrugt som politisk teknik. Fx ensidig jagt af kompetencer ;-)

Dårlig undervisning er bedre end ingen undervisning

Optik - får øje på nogen bestemte ting

Vi teoretisere selv hver gang vi holder noget ud i strakt arm - hvis vi mangler en diskurs
Praktikrapport er også en teori over praksis

Lærerne kan være for stivstikkeragtig og ikke åben for nytænkning

 

Annemette Nelleberg

Stud. 186538

  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
bottom of page